Incest meestal onbespreekbaar en niet erkend

Er is zeker iets aan de hand: In ongezonde familiesystemen blijft incest onbespreekbaar. Incest komt veel meer voor dan wij denken, er wordt alleen over gezwegen. 1 op de 6 meisjes zijn voor hun 18e levensjaar seksueel misbruikt of hebben last gehad van seksuele intimidatie. En de gevolgen hiervan op latere leeftijd zijn groot en zeer ingrijpend: angsten, paniekreacties, depressiviteit, slaapproblemen, moeite met vertrouwen, gevoelens van machteloosheid, minderwaardigheid, eenzaamheid, suïcide, relationele problemen, problemen bij de opvoeding van eigen kinderen, seksuele problemen, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn en hyperventilatie.

Het verborgen leed, de eenzaamheid, het grote onbegrip en de falende hulpverlening hebben Marian van Veluwen doen besluiten om de ‘niets aan de hand’-cultuur van binnenuit te beschrijven.

Dit boek maakt een diep trauma invoelbaar en bespreekbaar. Het is een steun voor lezers in een vergelijkbare situatie, een eyeopener voor hulpverleners en een rijke ervaring voor een ieder die dit boek tot zich laat doordringen. Omdat mensen met een incest verleden vaak kampen met suïcidale gevoelens, geeft de auteur aan het eind van haar boek ook praktische tips over hoe hiermee om te gaan, zodat je weer verder kunt leven en zelfs heel gelukkig kunt worden!”

Het is een zeer waardevol boek, omdat het niet alleen een zeer aangrijpend verhaal is, maar omdat het ook handvaten aanreikt voor diegene die momenteel hetzelfde meemaken of al hebben meegemaakt. Het boek leert je anders tegen je verleden aan te kijken en geeft tips hoe verder te gaan, ook als iedere erkenning uitblijft.

Het boek is op 5 Mei uitgereikt aan Marian van Veluwen door schrijfster Yvonne Kroonenberg in de Bibliotheek van Hilversum.