Je bent jong en je wilt wat

Uit: De Gooi & Eemlander – door Jetty Claus – Mei 2007 

Op die leeftijd kan er nog niets mis zijn met de seks,is het beeld in de media. Toch zoeken steeds meer vrouwen tussen de twintig en dertig jaar hulp, omdat zij geen zin meer in gemeenschap hebben en zich tekort voelen schieten. Dat is de ervaring van de Hilversumse seksuologe Marian van Veluwen (42). Zij heeft sinds een jaar een praktijk voor seksuele relatie-counseling aan huis. In tegenstelling tot de assurantieadviseur of de pedicure heeft zij geen bordje met haar beroep erop bij de voordeur. Om de privacy te waarborgen, want niemand loopt te koop met seksuele problemen. Van Veluwen was aanvankelijk zelf ook verbaasd dat zij zoveel jonge vrouwen krijgt en niet de meer voor de handliggende groep van ouderen met erectieproblemen en gebrek aan lust om te vrijen. Voor echt medische zaken, zoals medicijnen tegen impotentie, is men bij haar ook niet aan het goede adres. Zij coacht de mensen met gesprekken en opdrachten.Dat er nu zoveel jonge meiden van net twintig seksuele problemen hebben, is een teken van deze tijd van ‘vrijheid blijheid’, vindt zij.

“Vroeger moest je het als jongere bevechten om met je vriendje naar bed te kunnen. Tegenwoordig vraagt moeder aan haar dochter van zestien of hij moet blijven slapen of zegt al waar de condooms liggen nog voordat de dochter erover heeft nagedacht, of ze met hem naar bed wil. Door de beeldvorming in de media, dat alles moet kunnen en mogen, beginnen meisjes soms al met gemeenschap nog voordat hun lichaam rijp is. Ze vinden seks wel plezierig,maar het diepe verlangen is er nog niet. Dat kan later leiden tot problemen.

Stress en overspannen verwachtingen zijn er de oorzaak van dat de jonge garde geblokkeerd raakt tussen de lakens. “Ze komen hier stijf van de stress binnen. Ingepeperd door de reclame streven ze naar een onhaalbaar ideaalbeeld van de perfecte vrouw die alles onder controle heeft. Aan de buitenkant is er niets te zien. Ze hebben een mooi lijf, dat in vorm gehouden wordt op de sportschool. Het zijn intelligente types met een goede opleiding.

Ze experimenteren met seks: Het kan niet harder, mooier, niets is te gek, maar ze voelen uiteindelijk toch een leegte. Als de verliefdheid weg is, kunnen ze niet meer opgewonden raken.” “Ze hebben de romantische films voor ogen, waarin alles spetterend en fantastisch is en constant de violen klinken. Ze beseffen niet dat die amoureuze beelden erg worden uitvergroot. Ze kunnen niet meer lachen om het spel in bed. Perfectie en controle zijn dodelijk voor een goede seks, want je moet jezelf juist kunnen overgeven en ook niet zo spastisch doen als het een keer wat minder gaat.

Allebei klaarkomen hoeft niet altijd. Je kunt ook wel eens zeggen: mijn rondje hoeft dit keer niet. Veel jonge meisjes beginnen tegenwoordig al met seks voordat zij er rijp voor zijn.

Onder druk van al dat moeten in het dagelijks leven wordt seks een verplichting. “Het is ook een snelle intimiteit. Even een wip maken is efficiënter dan een goed gesprek en aan tijd ontbreekt het hen om elkaar aandacht te geven. Veel jongeren hebben zo’n druk sociaalleven.””De vrouwen die bij mij komen weten eigenlijk ook niet wat ze fijn vinden. Soms gaan ze met hem naar bed om hem te behouden. Er ontstaan spanningen als vrouwen pijn krijgen tijdens het vrijen. Als zij nog niet vochtig genoeg is, raakt de huid van de vagina geïrriteerd. Soms gaat dat tot bloedens toe.

Bekkenbodemspieren kunnen ook helemaal verkrampt raken en tot vagisme leiden. Partners gaan elkaar ontwijken. Na vijf jaar ruzie over seks krijg je een triest gevoel. Als buitenstaander draai ik het ventiel een beetje open, waardoor de druk van de ketel gaat.

Van Veluwen streeft ernaar haar therapie te beperken tot tien bijeenkomsten en probeert ook de man erbij te betrekken. Tijdens de seksuele relatiecounseling wordt een verplichte onthouding afgesproken. Er wordt niet bij gezegd voor hoelang, om de vrouw niet op te jagen. Als zij zegt geen seksuele fantasieën te hebben, kan ik opdracht geven om op internet te surfen. Vrouwen lezen liever erotische verhalen dan dat zij foto’s bekijken. Als zij met hun man erover praten,kunnen zij zelf eens de rol van leider nemen. Vaak hebben vrouwen een negatief lichaamsbeeld. Zij moeten ook leren om niet zoveel gedachten voor hun partner in te vullen, dat hij haar niet meer aantrekkelijk vindt, omdat zij dikker is geworden. Het kan best zijn dat hij haar juist aantrekkelijker vindt. Ik stuur mensen soms naar de sauna om te kijken naar anderen.” Anderen krijgen een video of boek mee naar huis en moeten naar de boekhandel om iets over seks uit te zoeken. Dat is dan een hele overwinning. Ook de partner krijgt heimelijk opdracht om haar weer eens het hof te maken. echt te beminnen door de ander mee uit eten te nemen of een lief briefje te schrijven.